Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το Μέλι στην Αρχαία Ελλάδα

Το Μέλι
  • Στον πανάρχαιο πάπυρο της Ιατρικής του Γεωργίου Εβερες, 3500 χρόνια πριν, αναφέρεται πως το μέλι λαμβάνεται ως φάρμακο για την θεραπεία των πληγών και ως μέσο για το ξαλάφρωμα του στομάχου.
  • Ο Όμηρος, που το 2900 πχ υμνούσε το μέλι και τις θρεπτικές του ιδιότητες, στην Ιλιάδα αναφέρει ότι η Αγαμίτα ετοίμαζε για τους έλληνες πολεμιστές δροσιστικό ποτό από μέλι, το επονομαζόμενο και ως Κυκεών.
  • Ο Πυθαγόρας υποστήριζε ότι έφθασε άνοσος στο βαθύ γύρας (90 ετών) χάρη στην συστηματική χρησιμοποίηση του μελιού ως τροφή.
  • Ο Δημόκριτος πάντοτε χρησιμοποιούσε στην τροφή του το μέλι. Έζησε 100 χρόνια και άνοσος.
  • Ο Ιπποκράτης πατέρας της ιατρικής χρησιμοποιούσε το μέλι ενάντιων διαφόρων ασθενειών και ως τροφή.
  • Ο Αριστοτέλης θεωρούμενος ως ο "ήλιος" της αρχαίας μελισσοκομίας υποστήριζε ότι: "Το Μέλι κέκτηται ιδιαιτέρων ιδιοτήτων αι οποίαι βοηθούν εις την διατήρησιν της υγείας και την παράτασιν της ζωής του ανθρώπου".
…Λέγεται δ’ ὑπό τινων μέλι τὸ καλούμενον ἄνθινον περὶ Μῆλον καὶ Κνίδον γίνεσθαι εὐῶδες μὲν τῆ ὀσμῆ, ὀλιγοχρόνιον δέ, ἐν τούτω δέ καὶ τὴν ἐριθάκην γίνεσθαι. Περὶ Καππαδοκίαν ἔν τισι τόποις ἄνευ κηρίου φασὶν ἐργάζεσθαι τὸ μέλι, γίνεσθαι δὲ τὸ πάχος ὅμοιον ἐλαίω. Εν Τραπεζοῦντι τῆ ἐν τῶ Πόντω γίνεται τὸ ἀπὸ τῆς πύξου μέλι βαρύοσμον. Καὶ φασι τοῦτο τοὺς μὲν ὑγιαίνοντας ἐξίστάναι, τοὺς δ’ ἐπιλήπτους καὶ τελέως ἀπαλλάττειν.
Δηλαδή…Λέγεται από κάποιους, σχετικά με το μέλι το οποίο αποκαλείται «μέλι ανθέων» το οποίο παράγεται στην Μήλο και στην Κνίδο, ότι έχει ωραία οσμή, η οποία διατηρείται για μικρό χρονικό διάστημα και ότι από αυτό το μέλι παράγεται και ο «βασιλικός πολτός».
Κοντά στην Καππαδοκία, σε κάποιες περιοχές χρησιμοποιούν μία τεχνική, κατά την οποία παράγουν το μέλι μέσα σε «τεχνητές κηρύθρες». Και αυτό το μέλι είναι λεπτόρρευστο, όπως το λάδι. Στην Τραπεζούντα του Πόντου, παράγεται μέλι από το φυτό πυξός, το οποίο έχει πολύ βαριά οσμή. Και όπως λένε, αυτό το μέλι, αυτούς μεν που είναι υγιείς τους τονώνει ακόμα περισσότερο και τους διεγείρει σεξουαλικά, αυτούς δε που πάσχουν από επιληψία τους θεραπεύει ολοκληρωτικά!
  • Ο ποιητής Ανακρέων χρησιμοποιούσε πάντοτε το μέλι ως τροφή. Έζησε 115 χρόνια.
  • Ο ιατρός, φιλόσοφος Γαληνός θεωρούσε ότι το μέλι είναι ένα μέσο θεραπευτικό με πολλαπλές ιδιότητες
Copyright © melitis 2011-2019
Powered by
Επιστροφή στο περιεχόμενο