Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συχνές Ερωτήσεις

Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι;
Η κρυστάλλωση (κοινώς ζαχάρωμα) είναι φυσικό βιολογικό φαινόμενο του φυσικού ακατέργαστου μελιού, που δεν προξενεί καμία αλλαγή στη θρεπτική και βιολογική ιδιότητα του και συμβαίνει λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του μελιού σε γλυκόζη. Η κρυστάλλωση και η ταχύτητα με την οποία εμφανίζεται εξαρτάται από την φυτική προέλευση του μελιού. Ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο ούτε και νοθευμένο.

Πως ξαναγίνεται ρευστό;
Για να ξανακάνετε το μέλι ρευστό, βάλτε το σε ένα γυάλινο δοχείο και βυθίστε το σε ένα κατσαρολάκι με νερό στους 45-55 βαθμούς Κελσίου. Mην το βράσετε, γιατί θα χαθούν τα αρωματικά του στοιχεία και θα μειωθεί η θρεπτική του αξία. Γενικά όσο πιο πηχτό και παχύρρευστο είναι το μέλι τόσο λιγότερη υγρασία περιέχει, επομένως τόσο καλύτερη είναι και η ποιότητά του.

Πως πρέπει να φυλάσσεται το μέλι;
Το μέλι πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος και μακριά από την ακτινοβολία του ήλιου. Το μέλι μας συλλέγεται στην Ελληνική ύπαιθρο και τα μελισοσμήνη μας, μεταφέρονται σε τοποθεσίες όπου ανθίζουν θυμάρι, βότανα, ερείκη, άνθη του δάσους και έλατο, για να συλλέξουν νέκταρ και να παράγουν μέλι, το οποίο θα συνοδεύει στην καθημερινή διατροφή εσάς και τα παιδία σας.

Πως ξέρω ότι το μέλι που αγόρασα είναι καλό;
Για να δείτε αν το μέλι που έχετε στο σπίτι είναι καλό μπορείτε να πάρετε ένα ποτήρι με κρύο νερό και να βάλετε μέσα μια κουταλιά της σούπας μέλι. Επειδή η πιο συνηθισμένη μέθοδος νοθείας του μελιού είναι με σιρόπι ζάχαρης τα οποία διαλύονται εύκολα στο νερό, αν το μέλι που αγοράσαμε είναι νοθευμένο θα διαλυθεί στο νερό. Αντίθετα, αν το μέλι που αγοράσαμε είναι αγνό θα καταβυθιστεί αυτούσιο στον πάτο. Το άρωμα όσο και το χρώμα του μελιού έχουν σχέση μόνο με την προέλευση της πρώτης ύλης και δεν είναι εκείνα τα στοιχεία που καθορίζουν την ποιότητα του μελιού. Επίσης δεν πρέπει να υπάρχει λευκός αφρός κάτω από το καπάκι, στα τοιχώματα του βάζου ή στην επιφάνεια του μελιού. Η ύπαρξη αφρού σημαίνει ότι το μέλι είναι βρασμένο.
Copyright © melitis 2011-2019
Powered by
Επιστροφή στο περιεχόμενο